www.kungsör.se

Att bo i Kungsör

Lugnet - Naturen - Landsbygden


Kungsör är en mysig stad som ligger i centrum av Mälardalsregionen. Man når Eskilstuna på en 15 minuter med tåg. Inom 1 timme når man även Stockholm, Eskilstuna, Örebro, Västerås & Strängnäs. Kungsör är en växande kommun med ett diversifierat och dynamiskt näringsliv. Kungsör har en fantastisk närmiljö med natur som både är vacker och bjuder in till aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv. Kungsör är en ekokommun och har fått pris för till sin miljövård. Fastigroup som är hyresvärd i Kungsör har lägenheter både centralt och i lite lugnare områden och på så sätt hoppas vi att du ska hitta en lägenhet att trivas att bo och leva i.

Hos Fastigroup hoppas vi att du hittar en hyresrätt i Kungsör att trivas i och även känna trygghet. Med vår höga standard på lägenheterna har vi möjlighet att erbjuda bekväma lägenheter i Kungsör. På den här sidan publicerar vi våra lediga lägenheter Kungsör. Hittar du ingen lägenhet som passar det du söker just nu så får du gärna höra av dig med ditt önskemål. Då kommer vi lägga upp dig i vår interna bostadskö och så matchar vi dig mot något som blir ledigt. 
Lediga lägenheter Kungsör Hyresvärd

Bli inspirerad av Kungsör

Upp­täck ditt eget kun­garike! I Kungsör skrev Gus­tav Vasa brev, Karl XI jagade björn och drot­tning Kristi­na trä­nade rid­ning. Numera åker man hit bland annat för att nju­ta av Mälaren och av storslagna ekbackar. Eller Minia­ture King­dom — ett Mini­atyr Sverige

Bo i mysiga Kungsör!


Vad är det bästa med Kungsör? Två familjer berättar om hur det är att bo i Kungsör med fantastiskt läge och natur. Spana in länken nedan.

Kungsörs Gästhamn

I Kungsörs gästhamn finns 12 gästplatser och en anläggning för att tömma båtlatriner.
Kungsörs gästhamn ligger nedströms Järnvägsbron i Arbogaån. Från gästhamnen är det bara 500 meter till Kungsörs centrum. Se videon nedan för mer information.

Frågor & svar

När kan jag nå min hyresvärd?

Vi finns tillgängliga måndagar till fredagar 8-18. Lördagar och söndagar finns vi endast tillgängliga på telefon vid akuta händelser som t. ex pågående vattenläckage, vid ett strömlöst hus eller att värmen i lägenheten är under 18 grader. Är det akut i form av brand så ring 112. Alla andra ej akuta frågor eller serviceanmälningar som ej kan vänta, görs under nästkommande vardag. 

Telefonnummer och kontaktuppgifter finns anslaget i din trappuppgång, men det går också bra att skicka in en serviceanmälan via hemsidan. Ambitionen är att svara på serviceanmälan inom 48 timmar helgfria vardagar.

Serviceanmälan hittar du här!

Hur söker jag bostad?

Önskar du söka bostad hos oss gör du det på vår hemsida under Lediga lägenheter. Vi har ingen bostadskö utan fyller våra lägenheter löpande med lämpliga hyresgäster. Om du blir erbjuden att gå på visning kommer vi att kontakta dig.

Vilka krav finns för att få en bostad?

Det är viktigt att inte ha betalningsanmärkningar och ha en inkomst på minst 2 gånger årshyran för att få en lägenheter hos oss.

Jag ska flytta in, vad ska jag tänka på?

 • Teckna hemförsäkring

 • Teckna elavtal

 • Anmäl flytt till Skatteverket

 • Registrera dig gärna hos myndigheten SPAR & ta bort din direktreklam (SPAR)

Vad är mitt ansvar som hyresgäst?

Det är viktigt att du vet vad du själv ansvarar för och vad vi som hyresvärd ansvarar för. 

Som hyresgäst ansvarar du för att:

 • Grovsopor och miljöfarligt avfall forslas till återvinningsstation

 • Byta filter i din spisfläkt/spiskåpa

 • Byta glödlampor och lysrör (gäller även i kyl, frys och ugn)

 • Göra rent ventilationsdon i lägenheten (viktigt att du inte ändrar några inställningar!)

 • Göra rent och reparera persienner och markiser

 • Att göra rent i avlopp i kök och badrum, samt att rensa vattenlåset i golvbrunn och badrummet

 • Städa tvättstugan efter att du har använt den

 • Vårda din lägenhet!

Skadedjur i lägenheten, vad gör jag?

Misstänker du att du har skadedjur i ditt hem och önskar hjälp med skadedjursbekämpning, ska du själv som hyresgäst kontakta Länsförsäkringars avdelning för skadedjur på telefonnummer 021-17 73 00. Du ska även surfa in på https://www.lansforsakringar.se och läsa mer.

Ange referens när du ringer, så de kan hjälpa dig rätt:

Drottninggatan 52, Kungsör anges: 559072-4323

Kaptensgatan 2, Kungsör anges: 559331-8503

Skadedjur kan exempelvis vara:

 • Silverfiskar

 • Myror

 • Råttor

 • Möss

 • Vägglöss

 • Mjölbaggar

 • Myror

 • Silverfiskar

 • Getingar

 • Kackerlackor

 • Pälsänglar

Vad ska jag ha för temperatur i lägenheten?

Vi strävar efter att du alltid ska ha en behaglig temperatur, oavsett tid på dygnet eller årstid. Temperaturen i din lägenhet ska vara mellan 20-21 grader. Vid väderomslag kan det dock variera några grader. Under vår och höst ber vi därför om tålamod med våra värmesystem.

Innan du gör en serviceanmälan, tänk på detta:

 • Kolla läget på termostaten. Står den på 1 betyder det att det är ganska kallt i lägenheten, ju högre siffra desto varmare. Ibland kan det ta ett tag innan värmen kommer igång. Upp till 1-2 dagar innan värmen stabiliserats. 

 • Möblera rätt. För att värmen ska spridas i hela lägenheten är det viktigt att inga stora möbler täcker för och stoppar cirkulationen. Inga möbler ska stå direkt framför elementen.

 • Om du har persienner, så fäll ner dessa under kalla nätter, på så sätt ökar du fönstrets motståndskraft mot värmeförluster.

 • Vädra snabbt med tvärdrag. Fem minuters ordentlig vädring fräschar upp luften inomhus och sparar energi jämfört med om du låter fönstren ständigt stå på glänt.

 • På vintern blir luften torr och då kan den upplevas som kallare. Gröna växter inomhus hjälper till att fukta luften och därmed få ett bättre inomhusklimat.

 • På hösten kan det vara stora skillnader i temperatur mellan dag och natt och det tar ett tag för huset att värmas upp. Det kan då vara skönt att sätta på sig en extra tröja och något varmt på fötterna.

Vad är reglerna för rökning?

I alla gemensamma utrymmen som lokaler, entréer, trapphus, hissar, förråd, källare, tvättstugor, samlingslokaler osv råder rökförbud.

Det är tillåtet att röka på balkonger eller uteplatser. Tänk på att tobakslukt kan upplevs som störande och besvärande av dina grannar, visa alltid hänsyn. När du röker på din balkong är det inte tillåtet att aska eller fimpa utanför din balkong, det kan orsaka skador som exempelvis brand hos din granne.

Röker du inne i din bostad behövs en extra tvätt och en så kallad patentering genomföras efter att du flyttar ut. Detta medför en merkostnad för dig. Nikotinet sätter sig i väggarna och inredningen och de får en gulnande färg och lukten går inte att tvätta bort utan patentering. Patentering innebär att alla lager av tapet måste tas ner för att väggarna därefter ska kunna tvättas och målas med en färg som bildar en hinna på väggen som hindrar lukten från att tränga sig igenom tapeterna. Du som hyresgäst faktureras för hela kostnaden efter utfört arbete, kostnaden varierar beroende på bostadens storlek och omfattningen av skadorna som uppkommit.

Vart hittar jag mitt lägenhetsnummer?

Ditt lägenhetsnummer finns anslagen på din dörr eller i ditt hyreskontrakt.

Jag har skador i min lägenhet, hur hanterar jag dessa?

Gör en serviceanmälan under fliken "Serviceanmälan", då kan vi serva dig snabbare och all information kommer med. Du kan nå fastighetsägaren måndag till fredag 8:00-18:00 för att få ditt ärende åtgärdat.

Övriga tider, ringer du bara om det är akut om du har t. ex pågående vattenläckage. Är det akut i form av brand så ring 112.

Det är viktigt att du anmäler skador så snabbt som möjligt för att skadans omfattning ska kunna minimeras så mycket som möjligt.

Ska du ha fest?

Om du ska ha fest så meddela dina grannar. Ring gärna på eller sätt upp ett anslag i porten. Tänk på att det är du som boende som ansvarar för att dina gäster tar tillräcklig hänsyn. Om du meddelar grannarna i god tid har de större möjlighet att planera så att de inte blir störda.

Hur hanteras sopor och avfall?

Vi på Fastigroup vill ta vårt ansvar för miljön och möjliggöra för dig som hyresgäst att också göra det. Det finns därför möjlighet till källsortering i nära anslutning till de flesta av våra fastigheter. I vissa fall kan du själv behöva ansvara för att lämna grovsopor och miljöfarligt avfall till en returstation. Vi och miljön tackar dig för att du tar det ansvaret!

Det är viktigt att våra sopor och avfall hanteras och tas om hand på rätt sätt. Det gör att vi dels skyddar oss mot farliga avfall som kan skada oss och vår omgivning. Våra sopor bidrar även till att vi sparar energi och naturresurser och minskar våra utsläpp. Sopsortering är ett av de enklaste sätten att göra en insats för miljön på.

Internet

Internet via fiber levereras av Telia öppen fiber (Telia) för hyresgäster på Kaptensgatan 3. Bor du på Drottninggatan 52 så levererar Köpings Kabel-tv (Köpings kabel-tv) ditt internet via fiber. 

Trapphus & Entré

Det inte tillåtet att ställa eller förvara saker i trapphuset. Privata tillhörigheter ska alltid förvaras i lägenheten eller i det förråd man blivit tilldelad av fastighetsägaren. Tänk på att vissa personer kan se dåligt eller ha svårt att röra sig när något är i vägen. Cyklar, pulkor och barnvagnar mm kan hindra utryckningspersonal vid ett olyckstillfälle eller brandtillbud.

Om du blir störd av en granne

Som hyresgäst är det viktigt att du visar dina grannar hänsyn och inte utsätter dem för störande ljud. Det gäller inne i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som trapphus, tvättstugor, hissar och på den gemensamma utegården. Du ansvarar även för dina besökare.

Upplever du att en granne stör är det bra om du själv tar en första kontakt. Det kan vara så att din granne inte är medveten om detta. En bra dialog löser alla problem!

Om ditt hus har en tvättstuga

Det är många som använder en tvättstuga. Tänk på att ta hand om den så att det är rent och trevligt att besöka den.

Bra att tänka på när du har tvättat färdigt:

 • Rengör tvättmedelsfacket på tvättmaskinen.

 • Rengör luddfiltret på torktumlaren.

 • Torka av bänkar och maskiner med en våt trasa.

 • Sopa golvet, eller torka med en mopp. 

Hur många får bo i lägenheten?

Fastigroup har riktlinjer mot trångboddhet för att förhindra osunda boendeförhållanden i våra fastigheter. Vår bedömning angående hur många som lämpligen får bo i en lägenhet är som följer:

1 rum och kök max 2 personer

2 rum och kök max 3 personer

3 rum och kök max 4 personer

För vissa fastigheter kan, i undantagsfall, andra bestämmelser tillämpas. Titta gärna i ditt hyreskontrakt, där framgår det hur många som får bo i själva lägenheten.

Jag har stopp i avloppet. Hur gör jag?

Så här undviker du stopp i avloppet:

 • Häll inte sodor, matfett, frityroljor, propplösare eller andra kemikalier i avloppet.

 • Använd hårsil i handfat och badkar.

 • Släng inte något annat än toalettpapper i toaletten. Ha en sopkorg i badrummet för att undvika att fel saker hamnar i toaletten.

 • Plocka isär vattenlåset som finns under handfat och diskbänk. Rengör och spola igenom det med varmvatten för att kontrollera att stoppet är lokalt.

Hjälper inget av ovanstående ska du göra en felanmälan till din hyresvärd.

Om stoppet orsakats av dig som hyresgäst pga. av oaktsamhet kan du som hyresgäst bli debiterad.

Jag har inte fått min hyresavi. Hur gör jag?

Du som hyresgäst ska alltid betala månadshyran i förskott enligt hyreslagen. Du är alltid skyldig att betala hyran i tid oavsett om du fått din hyresavi eller inte. Saknar du din hyresavi är det inte en godtagbar ursäkt för sen hyresinbetalning och kan medföra att du kan förlora din lägenhet. En hyresvärd har enligt lag ingen skyldighet att skicka ut hyresavier. Saknar du information hur du ska betala din hyra, så kontakta din hyresvärd.

Jag har låst mig ute, hur gör jag?

Om du låser dig ute så kan hyresvärden öppna din lägenhet mot en fast kostnad som debiteras på en separat faktura. Önskar du att få hjälp av någon annan så kontakta en låssmed som t. ex Certego som kan öppna din dörr.

Lediga bostäder i Kungsör, Bostad Kungsör, Privat fastighetsägare, Eskilstuna/Västerås/Köping/Arboga/Örebro, Hyresrätt, Hyresfastighet, Boende Kungsör, Hyresbostad i Kungsör, Bo i Kungsör, Leva i Kungsör, Naturnära boende, Landsbygden, Tryggt bostadsområde, Trygga Bostäder, Fastigroup AB